Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Εκπαιδευτικό υλικό για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

 
*Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται δωρεάν και απευθύνεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς 
για προσωπική ή/και εκπαιδευτική χρήση.*

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, που τιμάται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου, θεωρείται ως επίσημη σχολική εορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας. Ημέρα, λοιπόν, για να τιμήσουμε την ιερή μνήμη Τριών μεγάλων Ιεραρχών και οικουμενικών διδασκάλων, του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου , του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου ή Ναζιανζηνού και του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

Καθένας τους έχει τη δική του ξεχωριστή γιορτή, ωστόσο και οι τρεις μαζί εορτάζουν στις 3ο Ιανουαρίου και η γιορτή τους είναι η γιορτή μαθητών και εκπαιδευτικών, των σχολείων και των γραμμάτων.

Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, πατώντας στους ακόλουθους τίτλους:

 *******************
Άγιος Βασίλειος ο Μέγας 

 Δάσκαλος της Ορθόδοξης πίστης και προστάτης των φτωχών, γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας από πλούσια οικογένεια. Πούλησε την περιουσία του και δώρισε τα χρήματα στους φτωχούς. Ως Επίσκοπος, ο Άγιος Βασίλειος ίδρυσε τη «νέα πόλη» της Βασιλειάδας για περίθαλψη και φροντίδα ηλικιωμένων, ασθενών και φτωχών. Η μνήμη του εορτάζεται την 1η Ιανουαρίου.

 
****************  
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

 Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας το 329/33 μ.Χ. Γι΄αυτό ονομάζεται και Ναζιανζηνός. Γονείς του ήταν ο Γρηγόριος, επίσκοπος Ναζιανζού και η Νόννα. Ήταν γνωστός για την αρετή, τη σοφία και την ορθή του πίστη. Έγραψε πολλά ποιήματα και λόγους. Τον ονόμασαν Θεολόγο, γιατί τα κηρύγματα και τα γραπτά του στερέωσαν την ορθόδοξη πίστη. Η μνήμη του εορτάζεται την 25η Ιανουαρίου.
 *****************

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347. Έμεινε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία και ανατράφηκε με τη φροντίδα της μητέρας του Ανθούσας. Αναδείχθηκε σε μέγιστο εκκλησιαστικό συγγραφέα. Το έργο του αποτελείται από ομιλίες, πραγματείες και διδαχές. Η Εκκλησία τον ονόμασε Χρυσόστομο για την ωραιότητα των λόγων του καθώς έμοιαζαν με χρυσάφι. Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου.
Δοκίμασε να γράψεις τα ονόματα των Αγίων στη βυζαντινή γραφή όπως τα συναντάμε στις εικόνες.

  
  • Εύκολη κατασκευή: Οι Τρεις Ιεράρχες
    Δείτε την εικόνα


******************
 
Επιπρόσθετο υλικό από αναζήτηση στο διαδίκτυο:
 
  • Στην παρακάτω σελίδα, μπορείτε, επιπλέον, να γράψετε τα ονόματα των Τριών Ιεραρχών με τη βυζαντινή γραφή !
  • Δωρεάν e-book με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό (κείμενα, εικόνες, δραστηριότητες) από τις Εκδόσεις  Άθως /Παιδικά -Σταμούλη.
     
    ΕΔΩ.  

    Το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών
     

    Παιδιά, γνωρίζετε τι είναι το Απολυτίκιο;
     
    Είναι ένας ύμνος, που έχει άμεση σχέση με τη γιορτή που γιορτάζουμε. Κάθε γιορτή έχει το απολυτίκιό της.
     
    Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’

    Τοὺς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς τρισηλίου Θεότητος, τοὺς τὴν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας∙ τοὺς μελιρρύτους ποταμοὺς τῆς σοφίας, τούς τὴν κτίσιν πᾶσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας∙ Βασίλειον τὸν μέγαν, καὶ τὸν Θεολόγον Γρηγόριον, σὺν τῷ κλεινῷ Ἰωάννῃ, τῷ τὴν γλώτταν χρυσορρήμονι∙ πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί, συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν∙ αὐτοὶ γὰρ τῇ Τριάδι, ὑπὲρ ὑμῶν ἀεὶ πρεσβεύουσιν.

    Μετάφραση 

    Όλοι όσοι θαυμάζουμε τους λόγους των τριών μεγάλων Φωστήρων της τρισυπόστατης θεότητας, δηλαδή το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το θεολόγο και τον ξακουστό Ιωάννη που το στόμα του έβγαζε χρυσάφι, ας τους τιμήσουμε με ύμνους. Γιατί αυτοί φώτισαν την οικουμένη με θείες διδασκαλίες. Γιατί σαν ποταμοί σοφίας πότισαν όλη την κτίση με τα άγια νερά της θεογνωσίας, και γιατί αυτοί μεσολαβούν και παρακαλούν πάντα την Αγία Τριάδα για μας.
     
     
    Χρόνια πολλά!
     
      Πηγές-Βιβλιογραφία:
    https://www.askitikon.eu/agiologio/ofelima-psychis/18214/agios-ioannis-chrysostomos-to-megalytero-tekmirio-filias/
    https://immorfou.org.cy/ 
    https://www.vimaorthodoxias.gr
    https://www.stamoulis.gr/ViewShopStaticPage.aspx?ValueId=2922
     https://katsba.ueuo.com/mm/medievalmanuscript.htm
    https://paterikos.blogspot.com/2016/01/blog-post_187.html





 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου!